Voor wie?

De meeste programma’s in het aanbod zijn toegankelijk voor alle geïnteresseerden, voor beginners en voor hen die al langer mediteren (en die uiteindelijk ook altijd, elk moment opnieuw, beginners zijn…).

Sommige mensen komen in eerste instantie met een duidelijke reden, bijvoorbeeld om een als negatief ervaren omstandigheid te verminderen met hulp van meditatie: ze komen voor vermindering van stress, omdat ze zich zo druk in hun hoofd, of zo snel afgeleid voelen, of zo opvliegend zijn.

Anderen komen om zichzelf beter te leren kennen, en/of om meer inzicht te krijgen in hoe de geest werkt.

Nog weer anderen, die vaak al langere tijd meditatie ervaring hebben, willen daarop voortbouwen, en bijvoorbeeld de basis van shamatha, concentratie-kalmte mindfulness versterken voor de verdergaande beoefening in compassie voor en hulp aan anderen; en/of de beoefening van inzichtsmeditatie, op het pad van zelfrealisatie, van ontwaken. Ze kunnen met een basis van shamatha hun beoefening van bijvoorbeeld zen, vipassana, Dzogchen, Mahamoedra, Advaita, TM, christelijke 'centering prayer’ of Diamond Approach ondersteunen en verdiepen. Bij het delen van ervaringen in een cursus kunnen we desgewenst aandacht geven aan de relatie van shamatha met deze vormen van beoefening.

Shamatha meditaties, met 'de geest laten rusten in de natuurlijke staat', cultiveren van de Vier Kwaliteiten van het Hart, en glimpen van ruimer bewustzijn, kunnen voor mensen met de genoemde en meer uiteenlopende motivaties belangrijke en fundamentele verrijkingen bieden.