Open Meditatiedagen en bijeenkomsten ‘op maat’

- Open Meditatiedagen, twee keer per jaar, in Bergen nh, Eenigenburg of omgeving

Bij de MAPr Meditatiedagen beoefenen we met name concentratie-, kalmte-meditatie, als basis voor verdergaande beoefeningen. Shamatha concentratie en aandachtsmeditaties zijn gericht op verfijnen van aandacht, en mentale en emotionele balans. Het 'focus van mindfulness’ in deze Tibetaans boeddhistische benadering heeft betrekking op, ten eerste, de 'ruimte van' het lichaam en de ademhaling, ten tweede de ruimte van de geest - en wat daarin opkomt, kort aanwezig is en weer oplost; en ten derde, bewustzijn. Shamatha meditatie met betrekking tot de Kwaliteiten van het Hart omvat liefdevolle vriendelijkheid, compassie, empathische vreugde en gelijkmoedigheid; met daarbij Tonglen, de meditatie van 'geven en ontvangen’.

Shamatha, gezien als onmisbaar complement bij het cultiveren van contemplatief inzicht (vipashyana) en bevrijding, leent zich door de gestructureerde vorm goed voor wetenschappelijk onderzoek. Meditatieleraar en wetenschapper B. Alan Wallace heeft de genoemde vormen van shamatha, zoals beoefend in Tibetaans boeddhisme, toegankelijk gemaakt voor beoefening in een universele context. De meditaties, zoals gepresenteerd vanuit MAPr in integraal perspectief, kunnen een concentratie-kalmte basis versterken die alle vormen van beoefening ondersteunt. In bredere zin: het zijn oefeningen waar iedereen die (het instrumentarium tot) innerlijke vrede, heldere aandacht en open bewustzijn wil cultiveren, profijt van kan hebben.

Twee keer per jaar wordt een Meditatiedag verzorgd, meestal op een zaterdag in de tweede helft van de maand in maart en september. Op zo’n dag oefenen we met verschillende vormen van shamatha mindfulness, Hartskwaliteiten, inzicht en glimpen van open bewustzijn, in geleide meditaties. Daarnaast is er per dag een thema. Aan deze dagen kunnen zowel mensen die al langer mediteren, als ook beginners-geïnteresseerden meedoen. Verwacht wordt dat deelnemers tevoren zich vertrouwd maken met rond te sturen tekst.

Datum van KOMENDE MEDITATIEDAG:  zie bij Nieuws+Agenda.

 

- Cursussen, meditatiebijeenkomsten 'op maat’, in overleg

Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden, vormen die al beproefd zijn, en vormen die ontwikkeld kunnen worden. Neem hiervoor contact op met Adeline van Waning per email, via Contact.