Nieuws+agenda

Welkom! Zie ook Nieuwsbrief nr 50, september 2019-4 (in Hulpbronnen, Te lezen) voor onderstaande informatie in beknopte vorm.

Deze maand september worden wereldwijd vele klimaat evenementen georganiseerd: klimaatmarsen, klimaatstakingen, klimaatpanels en meer. Wat hebben wijsheidstradities, wat heeft boeddhisme hier bij te dragen? In dit bericht, een special over deze thema’s, als start een korte video: interviews met boeddhistisch geïnspireerde mensen bij de Klimaatmars maart 2019 (3 min). Op weg naar de Klimaatweek 20-27 september 2019!

 

Op de Agenda en ter info:

1  MEDITATIEDAG za 28 september 2019: ‘Zijn met pijn – mindfulness, shamatha en levenskunst’, Tara centrum, Eenigenburg (NH) Er zijn nog een paar plaatsen – opgave is nog mogelijk!

2  Boeddhistische verklaring over Klimaatverandering, getekend door leraren uit alle stromingen

3  Een groene Boeddha: de Bloemenpreek en Transforming self, transforming Earth: a Buddhist ecology – persoonlijk en collectief

4  Aankondigingen van evenementen 20-27 september, waaronder de Klimaatstaking

... En verder: 12 oktober 2019 Spirituality in Mental Health symposium, programma

 

    

 

* Ad 1  MEDITATIEDAG za 28 september 2019: ‘Zijn met pijn – mindfulness, shamatha en levenskunst’,  Tara centrum, Eenigenburg (NH) Er zijn nog een paar plaatsen – opgave is nog mogelijk!

Pijn... die kennen we allen, sommigen van ons meer als een staat die zo nu en dan ons verrast, anderen als een duurzame metgezel in het leven. Goed leven met pijn, ongemak, vermoeidheid en chronische ziekte is een kunst. Kunnen we liefdevol bij onszelf blijven? Op deze dag zullen we gerichte mindfulness en shamatha meditaties doen, met bodyscan en lichaamsoefeningen, en met aandacht voor de keuzes die we kunnen maken. Hoe verhouden we ons tot pijn, hoe kunnen we leven in het moment, ook als er pijn is, hoe kunnen we 'in onze ervaring ademen'? Hoe te responderen, in plaats van reageren – waarbij we kunnen denken aan lichamelijke en ook aan emotionele pijn, persoonlijk en collectief? En hoe kunnen we oefenen in getuige zijn, en daarmee ons niet hoeven vereenzelvigen met de pijn? Welkom op een levenskunstige meditatiedag.

Zoals bij alle MAPr meditatiedagen zal een serie concentratie-kalmte mindfulness meditaties deel uitmaken van het programma, met betrekking tot lichaam, geest, bewustzijn en hartskwaliteiten. Ten aanzien van het thema zal Adeline ook putten uit haar boek ‘Opgroeien en Ontwaken, de integrale benadering – boeddhistische, psychologische en maatschappelijke invalshoeken’. Dit zal met korting te koop zijn, en de meditaties zoals beschreven in het boek kunnen op datastick aangeschaft worden (zijn ook in audio te beluisteren via de Rheia uitgeverswebsite). Zie voor meer info ook deze website.

Begeleiding Adeline van Waning. Gastvrouw Thea Atsma.

Plaats: Tara Centrum, Surmerhuizerweg 21, 1744 JB Eenigenburg (gem. Schagen, dichtbij Schoorl en Petten).

Tijd: 10.30 (koffie en thee vanaf 10.00) – 17.00 u.

Programma: Korte inleidingen, geleide meditaties, yoga, uitwisselen in de groep.

Kosten: 35 E voor de hele dag. Dit is inclusief koffie, thee, soep etc. Je geeft je op voor de hele dag. Lunch zelf meenemen. Betaling: contant op de dag zelf. Maximaal aantal deelnemers: 18.

Opgave: schriftelijk, per email naar deze beide adressen: Adeline van Waning, info@meditationapr.org , en Thea Atsma, info@taracentrum.com . Graag vermelden: naam, adres, telefoonnummer, leeftijd, iets over eventuele meditatie ervaring, en voorkeur voor zitten op stoel of meditatie kussen. Zie ook www.taracentrum.com (het centrum biedt B&B aan).

 

* Ad 2  Boeddhistische verklaring over Klimaatverandering, door de Dalai Lama en vele boeddhistische leraren uit alle stromingen ondertekend, onder wie Joan Halifax Roshi, Bhikkhu Bodhi en Lama Surya Das. Als individu en als soort lijden we aan een gevoel van ‘zelf’ dat niet alleen losgekoppeld voelt van andere mensen, maar van de Aarde zelf. ‘Wij zijn hier om te ontwaken uit de illusie van onze afgescheidenheid’. Lees de verklaring hier.

 

* Ad 3   Een groene Boeddha: de Bloemenpreek, herschreven in eco-termen, zie dit artikel van Tom Hannes.

En: David Loy, Transforming self, transforming Earth: a Buddhist ecology, zie artikel + video’s. Over ontwaken uit de collectieve ‘consume and grow’ trance die onontkoombaar tot rampen leidt.

 

* Ad 4  Aankondigingen van evenementen 20-27 september, waaronder de Klimaatstakingen bijeenkomsten in Den Haag, de 27e: zie oa de website van Klimaatstaking en Duurzaam nieuws en kijk naar lokale evenementen. ‘Ons gezamenlijke huis staat in brand’ – staken voor een rechtvaardige en leefbare planeet, nu en in de toekomst. Bij klimaatstaking.nl kan je je organisatie als partner opgeven voor mee actie voeren op allerlei manieren – MAPr is ook zo’n partner.

 

... En verder: ter informatie 12 oktober 2019 Spirituality in Mental Health symposium, over het belang van spiritualiteit voor een geestelijk gezond leven. Via de link: ook dit jaar een veelzijdig programma (van virtueel game mensbeeld tot Panta Rhei muziek tot toepassing van psilocybine in de GGZ).

 

 

 

 

/////////////

Toevoegingen, uit eerdere edities:

= Een korte video ‘Become the sky’ - een bevrijdend gedicht van Rumi (Perzisch dichter-mysticus, 13e eeuw) met beelden van: ruimte, hemel, grenzeloosheid… Slotzin: ’The speechless full moon comes out now’, zie hier (ruim 1 min).

= Een verhelderend filmpje met Alan Wallace: drie visies op de toekomst van boeddhisme. Een pop-boeddhisme losgezongen van tradities, een fundamentalistische versie stagnerend in oude rituelen; of een boeddhisme met behoud van de kern en werkelijk van deze tijd, in dialoog met onder andere psychologie en wetenschap, vernieuwend en fris...  Bekijk het hier (6 min, Eng).

= Boek The less dust the more trust...  nu ook in het Spaans te koop, als A mayor claridad, mayor confianza, participar en el Proyecto Shamatha - meditación y ciencia ! Zie hier.

= Wat is vergankelijkheid? Mooi persoonlijk filmpje met Irène Kaigetsu Bakker, zen leraar.

= Aandacht voor Joan Halifax roshi, twee recente artikelen: een interview in de serie ‘Sterke boeddhistische vrouwen’ (NL). En in haar ‘Yes we can have hope’ maakt ze een zinvol onderscheid tussen ‘gewone hoop’ (met een gewenste uitkomst, die er ook niet kan zijn, met lijden als gevolg) en ‘wijze hoop’, waarin de dingen gezien worden zoals ze zijn. Met veranderlijkheid en mogelijk ongemak – en met ruimte waarin iets nieuws kan ontstaan (Eng).

= Twee artikelen bij het boek 'Opgroeien en Ontwaken...', beide uit 2018: in De Cirkel, Zijnsgeoriënteerd tijdschrift 'Opgroeien en Ontwaken - over openen, herkennen en verruimen', zie 18Cirkel 56 OpgrOntw, AvW  . En een artikel in Mantra, Tijdschrift voor spiritualiteit en nieuwe wetenschap: 'Leegte en volheid: over Opgroeien en Ontwaken', 18Mantra Leegte-Volheid AvW.

 

 

 ====================

Algemeen, ter info: de Open Meditatiedagen in Bergen en Eenigenburg nh worden meestal in de tweede helft van de maand in maart en september op een zaterdag aangeboden. Het is ook mogelijk een dag te organiseren voor bv jouw groep (minstens 6 mensen), met geleide meditaties, bij het boek 'Opgroeien en Ontwaken' en over het Shamatha Project. Neem contact op via Contact.

_____________________

Bij de MAPr Meditatiedagen beoefenen we met name concentratie-kalmte meditatie, gericht op verfijnen van aandacht, mentale en emotionele balans. Shamatha concentratie wordt gezien als onmisbaar complement bij het cultiveren van vipassana contemplatief inzicht en bevrijding. Meditatieleraar en wetenschapper B. Alan Wallace heeft vormen van shamatha, met betrekking tot lichaam, geest, bewustzijn en kwaliteiten van het hart, toegankelijk gemaakt voor beoefening in een universele context. De aandacht-meditaties, de Vier Kwaliteiten van het Hart, en Tonglen, zoals bij MAPr gepresenteerd in integraal perspectief, kunnen een basis van mindfulness en presentie versterken die alle vormen van beoefening ondersteunt. In bredere zin: het zijn oefeningen waar iedereen die (het instrumentarium tot) innerlijke rust, heldere aandacht en open bewustzijn wil cultiveren, profijt van kan hebben.

 

HET NIEUWE BOEK IS TE KOOP

- Via Rheia Uitgeverij

- Paperback en eBook

- En via andere boekverkopers