Nieuws+agenda

Welkom! Zie ook Nieuwsbrief nr 51, januari 2020-1 (in Hulpbronnen, Te lezen) voor onderstaande informatie in beknopte vorm.

Beginfilmpje: voor wie ook van het lied ‘Imagine...’ van John Lennon houdt, hieronder een versie in verrassende setting. Met dit ‘stel je voor’-perspectief een ruim, vreedzaam en vervullend 2020 gewenst!

‘You may say I’m a dreamer... but I’m not the only one / I hope some day you’ll join us, and the world will be as one’. Zie hier  (2 min).

 

Op de Agenda en ter info:

1  MEDITATIEDAG za 21 maart 2020: 'Zelfcompassie en zorg voor hen die zorgen: een dag voor (mantel)zorgers, vrijwilligers, voor ons allen', Tara centrum, Eenigenburg (NH)      UITGESTELD, nadere info volgt

2  Artikelen die bij de Meditatiedag aansluiten, oa van Sharon Salzberg ‘Take care of yourself too’, meer artikelen en een praktische website.

3  ‘Klein geluk voor de mantelzorger’, een opwekkend boek met kleine pareltjes voor de mantel-zelf-zorg, met een keur aan liefdevolle en opluchtende 'recepten'.

4  ... En een dankbaar stilstaan bij het overlijden van veelzijdig spiritueel leraar Ram Dass op 22 december. Met de film ‘Dying to know’, en zijn gevleugelde woorden: ‘Dying is absolutely safe’...

    

 

* Ad 1  MEDITATIEDAG za 21 maart 2020: 'Zelfcompassie en zorg voor hen die zorgen: een dag voor (mantel)zorgers, vrijwilligers, voor ons allen', Tara centrum, Eenigenburg (NH)

Zorg voor de zorgenden... dat zijn wij allemaal: iedereen die mens is, zorgt. Sommigen maken er hun beroep van: ‘werken in de zorg’; sommigen zorgen voor familieleden, voor een kennis, en allen - in enige mate - voor zichzelf. Voor hen die veel voor anderen zorgen, kan de zelf-zorg er wel eens bij inschieten. Op deze meditatiedag zullen we aandacht geven aan compassie en mindfulness, aan inzet voor anderen, aan zelf-zorg en ‘jezelf wegcijferen’, en vooral ook: aan enige beoefeningen in de sfeer van zelfcompassie. Compassie voor jezelf: hoe kan je er voor anderen zijn als niet ook voor jezelf? De vraag is: hoe vinden we onze gezonde persoonlijke balans?

Zoals bij alle MAPr meditatiedagen zal een serie concentratie-kalmte mindfulness meditaties deel uitmaken van het programma, met betrekking tot lichaam, geest, bewustzijn en hartskwaliteiten. Begeleiding door Adeline van Waning. Gastvrouw Thea Atsma.

Plaats: Tara Centrum, Surmerhuizerweg 21, 1744 JB Eenigenburg (gem. Schagen, dichtbij Schoorl en Petten).

Tijd: 10.30 (koffie en thee vanaf 10.00) – 17.00 u.

Programma: Korte inleidingen, geleide meditaties, yoga, uitwisselen in de groep.

Kosten: 35 E voor de hele dag. Dit is inclusief koffie, thee, soep etc. Je geeft je op voor de hele dag. Lunch zelf meenemen. Betaling: contant en gepast op de dag zelf. Maximaal aantal deelnemers: 18.

Opgave: schriftelijk, per email naar deze beide adressen: Adeline van Waning, info@meditationapr.org , en Thea Atsma, info@taracentrum.com . Graag vermelden: naam, adres, telefoonnummer, leeftijd, iets over eventuele meditatie ervaring, en voorkeur voor zitten op stoel of meditatie kussen. Zie ook www.taracentrum.com (het centrum biedt B&B aan).

 

* Ad 2  Artikelen die bij de Meditatiedag aansluiten: oa van Sharon Salzberg ‘Take care of yourself too’, als boodschap aan allen die veel zorgen; praktische handreikingen in ‘Cultivating self-compassion’ lees het hier , en ‘Four strategies to foster self-compassion’, zie hier . Ook is er de website Zelfcompassie (NL), met veel informatie inclusief een zelfcompassie test.

 

* Ad 3 ‘Klein geluk voor de mantelzorger’, een opwekkend boek met kleine pareltjes voor de mantel-zelf-zorg, en een keur aan 'recepten' gegroepeerd naar behoefte aan rust, ontspanning, steun, energie, inzicht (bv: Ik zeg nee en dit is mijn grens), vrolijkheid (bv: Zeuren mag) en contact (bv: Het geschenk van kwetsbaarheid). Warm aanbevolen! Geschreven door Maria Grijpma en Inge Jager. Met aansprekende website.

 

* Ad 4  En: bij het overlijden van veelzijdig spiritueel leraar Ram Dass op 22 december, 88 jaar, hier een kort artikel . En bekijk de indrukwekkende documentaire ‘Dying to know’, met Ram Dass en Timothy Leary, waarin ze vooruitlopen op hun beider stervensproces (1 u 35 min). Over radicale openheid in onderzoeken van de mind, dimensies van bewustzijn, psychotrope planten, dood, leven... en liefde. ‘Dying is absolutely safe', gevleugelde woorden van Ram Dass. With a deep bow: rest in peace while continuing being.

 

 

 

/////////////

Toevoegingen, uit eerdere edities:

= Een korte video ‘Become the sky’ - een bevrijdend gedicht van Rumi (Perzisch dichter-mysticus, 13e eeuw) met beelden van: ruimte, hemel, grenzeloosheid… Slotzin: ’The speechless full moon comes out now’, zie hier (ruim 1 min).

= Een verhelderend filmpje met Alan Wallace: drie visies op de toekomst van boeddhisme. Een pop-boeddhisme losgezongen van tradities, een fundamentalistische versie stagnerend in oude rituelen; of een boeddhisme met behoud van de kern en werkelijk van deze tijd, in dialoog met onder andere psychologie en wetenschap, vernieuwend en fris...  Bekijk het hier (6 min, Eng).

= Boek The less dust the more trust...  nu ook in het Spaans te koop, als A mayor claridad, mayor confianza, participar en el Proyecto Shamatha - meditación y ciencia ! Zie hier.

= Wat is vergankelijkheid? Mooi persoonlijk filmpje met Irène Kaigetsu Bakker, zen leraar.

= Aandacht voor Joan Halifax roshi, twee recente artikelen: een interview in de serie ‘Sterke boeddhistische vrouwen’ (NL). En in haar ‘Yes we can have hope’ maakt ze een zinvol onderscheid tussen ‘gewone hoop’ (met een gewenste uitkomst, die er ook niet kan zijn, met lijden als gevolg) en ‘wijze hoop’, waarin de dingen gezien worden zoals ze zijn. Met veranderlijkheid en mogelijk ongemak – en met ruimte waarin iets nieuws kan ontstaan (Eng).

= Twee artikelen bij het boek 'Opgroeien en Ontwaken...', beide uit 2018: in De Cirkel, Zijnsgeoriënteerd tijdschrift 'Opgroeien en Ontwaken - over openen, herkennen en verruimen', zie 18Cirkel 56 OpgrOntw, AvW  . En een artikel in Mantra, Tijdschrift voor spiritualiteit en nieuwe wetenschap: 'Leegte en volheid: over Opgroeien en Ontwaken', 18Mantra Leegte-Volheid AvW.

 

 

 ====================

Algemeen, ter info: de Open Meditatiedagen in Bergen en Eenigenburg nh worden meestal in de tweede helft van de maand in maart en september op een zaterdag aangeboden. Het is ook mogelijk een dag te organiseren voor bv jouw groep (minstens 6 mensen), met geleide meditaties, bij het boek 'Opgroeien en Ontwaken' en over het Shamatha Project. Neem contact op via Contact.

_____________________

Bij de MAPr Meditatiedagen beoefenen we met name concentratie-kalmte meditatie, gericht op verfijnen van aandacht, mentale en emotionele balans. Shamatha concentratie wordt gezien als onmisbaar complement bij het cultiveren van vipassana contemplatief inzicht en bevrijding. Meditatieleraar en wetenschapper B. Alan Wallace heeft vormen van shamatha, met betrekking tot lichaam, geest, bewustzijn en kwaliteiten van het hart toegankelijk gemaakt voor beoefening in een universele context. De aandacht-meditaties, de Vier Kwaliteiten van het Hart, en Tonglen, zoals bij MAPr gepresenteerd in integraal perspectief, kunnen een basis van mindfulness en presentie versterken die alle vormen van beoefening ondersteunt. In bredere zin: het zijn oefeningen waar iedereen die (het instrumentarium tot) innerlijke rust, heldere aandacht en open bewustzijn wil cultiveren, profijt van kan hebben.

 

HET NIEUWE BOEK IS TE KOOP

- Via Rheia Uitgeverij

- Paperback en eBook

- En via andere boekverkopers