Te horen, te zien

Er zijn de rubrieken: I  Meditatie: praktisch inclusief instructies, en meer beschouwend, II  Over het Shamatha Project, III  Over meditatie in context: oa met psychotherapie, maatschappelijke aspecten, natuur en milieu, leven en sterven, vrouwen in boeddhisme.

 

Ad I  Meditatie: practisch inclusief instructies, en meer beschouwend

I.1 Audio opnames van alle geleide meditatie instructies zoals gepresenteerd in het boek Opgroeien en Ontwaken, de integrale benadering - boeddhistische, psychologische en maatschappelijke invalshoeken (2017) zijn te vinden op de website van Rheia uitgeverij (ingesproken door Adeline; click op de gele aanduiding).

I.2  Audio meditatie instructies van Alan Wallace: ga naar de website www.sbinstitute.com, en je vindt veel aanbod van instructies, ook van complete retreats! Via de volgende link vind je instructies voor 'de geest laten rusten in de natuurlijke staat' meditatie, door Adeline

 (in NL, 14 min). En hieronder is de link naar een 'Liefdevolle Vriendelijkheid' meditatie:

begeleiding Adeline (16 min) meditatie; opnames Thea Atsma.

 

Ad II  Over het Shamatha Project

II.1  TEDx presentatie door Clifford Saron PhD, onderzoekscoördinator in het Shamatha Project (filmpje van 17 minuten, zomer 2012), zie http://www.youtube.com/watch?v=d88Q-15W_AI.

 

Ad III  Over meditatie in context

III.1  Film: 'Het Bewuste Universum' / 'The Conscious Universe'. Portret van B. Alan Wallace, uitgezonden door de Boeddhistische Omroep Stichting (BOS) /Buddhist Media, december 2010. Duur: 54 min, English spoken, Nederlands ondertiteld.

Bekijk de uitzending online
Tekst van de BOS: De natuurkundige B. Alan Wallace probeert een brug te slaan tussen het 2500 jaar oude boeddhistische gedachtegoed en de moderne natuurkunde, neurologie en psychologie. De kernvraag in zijn werk is of ons bewustzijn net zo concreet aanwezig is als tijd en ruimte. Wanneer dat aantoonbaar zou zijn, zouden we onszelf niet langer zien als geïsoleerde eenheden, gescheiden van onze omgeving, maar als delen van een geheel, verbonden met alles.

Wallace heeft een doctoraat in vergelijkende godsdienstwetenschap en is voormalig boeddhistisch monnik. Nu is hij een dharmaleraar die wereldwijd lesgeeft. In zijn visie zijn oosterse en westerse religies integraal en tijdloos verbonden met het gehele universum. In deze film begeleidt hij een groep tijdens een acht wekende durende retraite in Thailand.


Regie/camera/geluid: David Cherniack
Met: B. Alan Wallace Ph.D., Malcolm Huxter, Wesley St. Clair, Adeline Van Waning, Ana Lorena Gonzales
Eindredactie/uitvoerend producent BOS: Babeth M. VanLoo. Uitvoerend producent ONE: The Body, Mind, and Spirit Channel: Joan Jenkinson. Een co-productie van: ©
2010 David Cherniack Productions/BOS.

III.2 Video: 'Mediteren aan de Monitor’, 2009, duur 8 minuten, gemaakt door Wouter van Waning nav de gelijknamige cursus. Uitleg door Kees Blase en Adeline van Waning over shamatha en hartcoherentie, beelden van de cursus - met professionals in de  psychiatrie - , uitkomsten van onderzoek. Gesproken tekst is Nederlands. Zie website Hartfocus Kees Blase, deze video

III.3: Video 'Settling the mind in its natural state' meditatie, 8 min, door Adeline van Waning: uitleg en instructie, en verslag van beoefening tijdens 2 maanden retreat in Phuket, 2010, met Alan Wallace. Zie hier.

III.4: Een video met Alan Wallace over boeddhisme in het Westen, juli 2012, 9 min, zie deze link .

III.5: Een video met Kirstin Neff over Zelfcompassie:  'The space between self compassion and self esteem', 19 min, TEDx, 2013, 19 min: zie hier.

III.6: Matthieu Ricard in een TED talk, 2015, 16 min: 'How to let altruism be your guide', deze link.

III.7: Het filmpje 'Love conquers hate', gemaakt na de Manchester terreuraanval, over vertrouwen, zie hier (2017, 2 min).