Door wie?

De coördinatie van MAPr berust bij Adeline van Waning.

In 2007 heeft B. Alan Wallace PhD, boeddhistisch leraar en wetenschapper, Adeline gevraagd en geautoriseerd om shamatha mindfulness meditaties te onderwijzen aan anderen. Dit omvat de shamatha aandachtsmeditaties, 'de geest laten rusten in de natuurlijke staat' die ook inzicht in de geest omvat en De Vier Kwaliteiten van het Hart, met daarbij ook Tonglen. 'De geest laten rusten in de natuurlijke staat' is een belangrijke basis-beoefening voor de Essentiebenaderingen Dzogchen en Mahamoedra. De meeste meditaties, zoals nu gepresenteerd bij MAPr, zijn mede geïnspireerd door deze beoefeningen en door de integrale benadering; en ze bouwen daarop voort.

Programma’s en cursussen worden aangeboden door:

Adeline van Waning

Adeline VW, guided med (1) of pics 108In haar professionele leven als psychiater is ze psychotherapeutisch en           wetenschappelijk actief geweest. Werkend met mensen met migranten en vluchtelingen achtergrond heeft ze zich altijd geraakt en geboeid gevoeld door verrassende ontwikkelingsmogelijkheden en veerkracht die vrouwen, mannen, kinderen konden tonen bij levensproblemen en verlies. Deze interesse verbindt zich met haar involvering in meditatiepraktijken waarmee de genoemde kwaliteiten gecultiveerd kunnen worden. Adeline van Waning, MD PhD, MA Buddhist studies, neemt deel in het doorlopende Shamatha Project (meditatie en wetenschappelijk onderzoek). Haar boek hierover The less dust, the more trust - participating in The Shamatha Project, meditation and science kwam in 2014 uit bij John Hunt Publishing. Zomer 2017 verscheen Opgroeien en Ontwaken, de integrale benadering - boeddhistische, psychologische en maatschappelijke invalshoeken, bij uitgeverij Rheia, zie Boeken. Ze heeft vele jaren boeddhistische meditatie beoefend, in de negentiger jaren lange tijd in Zen (met Prabhasa Dharma Roshi, Jiun Hogen Roshi), later vipassana (Ew. Jotika Hermsen, Dhammananda Bhikkhuni), en sinds 2005 vooral Tibetaans boeddhisme en Dzogchen. Adeline beoefende Mahamoedra met Lama Tashi Nyima en Lama Palden Drolma. Ze wijdt zich aan het Mahamoedra-Dzogchen pad in de 'Pointing Out' stijl, met Daniel P. Brown, Rahob Tulku Thupten Kalsang Rinpoche en oa Susan Mickel, en Tenzin Wangyal Rinpoche. Naast de boeddhistische beoefening is ze student in de Diamond Approach (een eigentijds psycho-spiritueel wijsheidspad, A.H. Almaas) en voelt ze zich geïnspireerd door de integrale benadering (grondlegger Ken Wilber). Haar toewijding tot een leven in waarheid uit zich ook in haar betrokkenheid bij zorg voor de planeet en alle wezens die de planeet delen. Verder, oa: ze schrijft, werkt als vrijwilliger in een hospice en schildert (www.adelinevanwaning.exto.nl).

Kees Blase, teaching MaM IMG_1705Kees Blase

Drs Kees Blase heeft in 2000, geïnspireerd door het Institute of HeartMath,  de hartcoherentie methodiek naar Nederland gebracht - eerst in het onderwijs, en later als oprichter van Opleidings- en Innovatiecentrum HartFocus, in de gezondheidszorg en overheid. Behalve introductietrainingen, professionals trainingen en opleidingen geeft hij regelmatig hartcoherentie lezingen op wetenschappelijke congressen en conferenties. Hij heeft zich na zijn academische opleiding als medisch fysicus verdiept in leiderschap, emotie management, energetisch lichaamswerk en oplossingsgericht werken. Kees geeft opleidingen aan met name professionals in psychiatrie, ziekenhuizen, politie en onderwijs. In 2009, 2010 en 2012 gaf hij samen met Adeline de 6 weken-cursus 'Mediteren aan de Monitor', voor professionals in de psychiatrie. Enige bevindingen van onderzoek bij de deelnemers in deze cursussen (met voormetingen en nametingen) worden weergegeven bij de beschrijving van het programma 'Mediteren aan de Monitor', een publicatie over deze cursussen is in de maak. Kees Blase is directeur van HartFocus in Loosdrecht, website www.hartfocus.nl. Op deze website is ook een filmpje 'Mediteren aan de Monitor' te zien van een cursus die Adeline en Kees samen gaven (8 minuten, NL), via deze link.

Ingrid FoekenIMG_2811

Drs Ingrid Foeken, psycholoog, heeft persoonlijk ervaren hoe zij 'opdroogde' in de tijd dat ze hard werkte als psychotherapeute, maar weinig stil stond bij haar spirituele ontwikkeling. Sinds 1995 heeft zij vele vormen van spiritualiteit en vele wijsheidtradities onderzocht. Het boeddhisme heeft haar altijd aangesproken. Sinds 2002 voelt zij zich zeer thuis in de Ridhwan School, de Diamond Approach, een eigentijds psycho-spiritueel pad. In 2010 volgde ze in Thailand, in het Mind Center in Phuket, verbonden met het Santa Barbara Institute for Consciousness Studies, een zesweekse meditatie retreat gecombineerd met opleiding tot trainer 'Cultivating Emotional Balance'. Deze training werd geleid door B. Alan Wallace en Paul Ekman. De beoefening van shamatha meditatie met Alan Wallace heeft de basis gelegd voor haar verdere meditatie praktijk. De Vier Kwaliteiten van het Hart, een gezond gevoel van eigenwaarde, geliefd zijn en liefhebben, fundamentele gelijkwaardigheid met anderen, innerlijke vrijheid en duurzame ontwikkeling zijn begrippen en waarden die centraal staan in haar leven, en die ze inbrengt in haar meditatie begeleiding. Ze is bestuurslid van de Dutch Foundation for Ladakhi Nuns, website www.ladakhnuns. Samen met Adeline biedt ze het programma 'De Vier Kwaliteiten van het Hart, traditionele en eigentijdse perspectieven, crisis=kans' aan.

Ingrid Stroobachingridstroobach

Sinds Ingrid ruim dertig jaar geleden in contact kwam met yoga, heeft ze   
in verschillende tradities yoga beoefend, zoals Iyengar yoga. Ze heeft zich verdiept in Vedanta, een Indiase filosofie gebaseerd in de Vedas, en opleidingen gedaan tot yoga leraar, mindfulness trainer en coach-counselor. Ingrid is oprichtster van ‘Deining’, praktijk voor mindfulness en coaching-counseling (www.counselingpraktijkdeining.nl). 
Nadat ze in 2001 door een periode van burnout en depressie ging, vond ze een anker en vervulling in yoga en meditatie. Ze wil haar inspiratie met anderen delen in het geven van mindfulness cursussen en yoga lessen. Bij het werken als verpleegkundige en mindfulness trainer in een hospice ontmoette ze Adeline. Samen verzorgen ze meditatiedagen en stilte middagen.