Nieuws+agenda

Welkom! Zie ook Nieuwsbrief nr 40, juli 2017-3 (in Hulpbronnen, Te lezen) voor deze informatie in beknopte vorm.

Voorafgaand aan de aankondiging van een Meditatiedag, hier een filmpje dat bij het thema aansluit. Het zal een dag zijn die zich richt op ons vermogen toenemend present te zijn, wakker en betrokken bij zelf en medemens, in uitbreidende kringen. Aangrijpend filmpje met een boodschap van vertrouwen: ‘Only love can conquer hate’, ook genoemd de Manchester hug... gemaakt na de terreuraanslag in mei. Zie hier (2 minuten).

 

 

 

 

 

 

 

 

Op de Agenda en ter info oa:

1 MEDITATIEDAG za 30 september 2017, Tara Centrum, Eenigenburg nh: ‘Opgroeien en Ontwaken - meditaties voor psychische volwassenheid en spirituele realisatie’, met boek cadeau!

2 Het nieuwe boek Opgroeien en Ontwaken, de integrale benadering – boeddhistische, psychologische en maatschappelijke invalshoeken van Adeline komt deze zomer uit

3 Mediteren, beoefenen, present zijn in je leven, in de wereld kan overal en altijd...

 

 

 

 

 

 

 

 

TOELICHTING:

* Ad 1 MEDITATIEDAG za 30 september 2017, Tara Centrum, Eenigenburg nh:

‘Opgroeien en Ontwaken: meditaties voor psychische volwassenheid en spirituele realisatie’

Opgroeien naar psychische volwassenheid en rijping en Ontwaken in spirituele realisatie en verruiming kunnen niet los van elkaar worden gezien. Hoe kunnen we psychologische visies en methoden en wijsheidtradities integreren, hoe kunnen deze benaderingen elkaar versterken en verdiepen en daarmee bijdragen aan vrede en groter welzijn in de wereld? De beoefeningen die we deze dag doen geven handvatten en richting voor onze inzet, voor onszelf in ieders persoonlijke leven en met elkaar. Het zijn beoefeningen van presentie en betrokkenheid die in deze cruciale tijden bij kunnen dragen tot evenwichtige ontwikkelingen naar de toekomst.

Deze dag krijgt een feestelijk tintje, het thema sluit aan bij het boek van Adeline dat net deze zomer uitgekomen is. En voor elke deelnemer is dat boek ‘inclusief’: als je meedoet aan deze dag ligt er een boek voor je klaar! Titel: ‘Opgroeien en Ontwaken, de integrale benadering – boeddhistische, psychologische en maatschappelijke invalshoeken’. Zie ook de website

Zoals bij alle MAPr meditatiedagen zal een serie concentratie-kalmte mindfulness meditaties deel uitmaken van het programma, met betrekking tot lichaam, geest, bewustzijn en hartskwaliteiten.

Begeleiding Adeline van Waning. Gastvrouw Thea Atsma.

Plaats: Tara Centrum, Surmerhuizerweg 21, 1744 JB Eenigenburg (gem. Schagen, dichtbij Schoorl en Petten). 

Tijd: 10.30 (koffie en thee vanaf 10.00) – 17.00 u.

Programma: Korte inleidingen, geleide meditaties, yoga, uitwisselen in de groep.

Kosten: 35 E voor de hele dag. Dit is inclusief koffie, thee, soep etc. En op deze dag: inclusief het net uitgekomen boek. Je geeft je op voor de hele dag. Lunch zelf meenemen. Betaling: contant op de dag zelf. Maximaal aantal deelnemers: 18. 

Opgave: schriftelijk, per email naar deze beide adressen: Adeline van Waning, info@meditationapr.org , en Thea Atsma, info@taracentrum.com . Graag vermelden: naam, adres, leeftijd, iets over eventuele meditatie ervaring, en voorkeur voor zitten op stoel of meditatie kussen. Zie ook www.taracentrum.com (het centrum biedt B&B aan).

 

* Ad 2 Opgroeien en Ontwaken, de integrale benadering – boeddhistische, psychologische en maatschappelijke invalshoeken, meer over het nieuwe BOEK van Adeline dat deze zomer uitkomt: 

- Het is te koop als paperback en als eBook, zie Rheia uitgeverij webshop. Via deze link naar Rheia uitgeverij is te zien: Inhoudsopgave, Aanbevelingen, Voorwoord en Inleiding (t/m p 25); ga naar ‘download Inkijkexemplaar’. Zie ook de link naar het boek op de MAPr site .

- Een belangrijk thema in het boek, bij Opgroeien: 'Uitbreidende kringen van betrokkenheid...'. Het is een thema zowel in de integrale benadering van Ken Wilber als in boeddhisme. Hier vind je een korte voorpublicatie, die ook bij de Meditatiedag van 30 september aansluit: Uitbreidende kringen van betrokkenheid, integraal en boeddhisme pdf . En click op onderstaande afbeelding voor vergroting van de boekomslag.

 

 

 

 

 

 

 

* Ad 3 Mediteren, beoefenen, present zijn in je leven, in de wereld kan overal en altijd...

Innerlijke rust kan ook in de kakofonie van het stadsleven gevonden worden, zoals in een straatretraite in New York. Buddhist Insights: ‘The problem isn’t the noise. What’s disturbing your meditation is your attitude toward the noise. The noise is just noise… we’re establishing the attitude of focusing on the present moment and using it as your laboratory for investigating the mind. That’s something you can do anywhere, with any conditions.’ Lees het artikel.  

 

 

=====

Enige bijdragen uit eerdere nieuwsbrieven: 

- Een tekst van Hafiz, Perzisch dichter en mysticus, 14e eeuw: deze lucht, deze hemel, dit universum is geen plek om onze vleugels te verliezen ... Zo ook op de aarde: de uitnodiging om onze idealen 'te leven', en te bloeien in wie we zijn, met anderen! 

 

 

 

 

 

 

 

- ‘Niet mediteren, maar marineren’, zo luidt het advies van meditatieleraar Loch Kelly: laat jezelf ‘marineren’, in culinaire termen, laat je doortrekken, wentel je in - , en word één met een ruimer bewustzijn. Word één met het mediteren, zonder iets te doen – zo zou je op paradoxale wijze kunnen zeggen! Mediteren als ‘zijn’. Verhelderende instructie in nog geen 2 minuten, zie hier . En hier is een 2e video met Loch Kelly (in Nieuwsbrief nr 35 schreef ik over zijn nieuwe boek): ‘A quick way to expand your awareness’ – kom in de ‘flow’! (ruim 2 min).

- Bewustzijn is overal: een verhelderend artikel ‘Consciousness is everywhere’, neurowetenschapper Christof Koch en de Dalai Lama in gesprek – over bewustzijn als fundamentele eigenschap van alles, over begrijpen en meten van bewustzijn, zie hier.

Inzet van mindfulness voor vermindering van vooroordeel en vergroting empathie: een artikel dat aansluit bij Liefdevolle Vriendelijkheid op straat, en bij een kleurrijk en cultureel veelzijdig Nederland, ‘How mindfulness can defeat racial bias’, over stereotypen en onbewuste verwachtingen, en 'Mindfulness-Based Color Insight Practices', zie hier.

 

 

====================

Algemeen, ter info: de Open Meditatiedagen in Bergen en Eenigenburg nh worden meestal in de tweede helft van de maand in maart en september op een zaterdag aangeboden. Het is ook mogelijk een dag te organiseren voor bv jouw groep (minstens 6 mensen), met geleide meditaties, bij het boek 'Opgroeien en Ontwaken' en over het Shamatha Project. Neem contact op via Contact.

_____________________

Bij de MAPr Meditatiedagen beoefenen we met name concentratie-, kalmte-meditatie, gericht op verfijnen van aandacht, mentale en emotionele balans. Shamatha concentratie wordt gezien als onmisbaar complement bij het cultiveren van vipassana contemplatief inzicht en bevrijding. Meditatieleraar en wetenschapper B. Alan Wallace heeft vormen van shamatha, met betrekking tot lichaam, geest, bewustzijn en kwaliteiten van het hart, toegankelijk gemaakt voor beoefening in een universele context. De aandacht-meditaties, de Vier Kwaliteiten van het Hart, en Tonglen, zoals bij MAPr gepresenteerd in integraal perspectief, kunnen een basis van mindfulness en concentratie versterken die alle vormen van beoefening ondersteunt. In bredere zin: het zijn oefeningen waar iedereen die (het instrumentarium tot) innerlijke rust, heldere aandacht en een ruimer bewustzijn wil cultiveren, profijt van kan hebben.

HET NIEUWE BOEK IS TE KOOP

- Via Rheia Uitgeverij

- Paperback en eBook

- En via andere boekverkopers